MAJLIS PELANCARAN PROGRAM PENGHIJAUAN MALAYSIA
06 January 2021
YAB Perdana Menteri Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin bin Haji Mohd Yassin melancarkan Kempen Penanaman 100 Juta Pokok (2021-2025) serta aplikasi mudah alih dan laman web khas Program Penghijauan Malaysia (www.100jutapokok.gov.my) di Seri Perdana, Putrajaya. Ia turut dilancarkan secara serentak di seluruh negara dengan tema “Penghijauan Malaysia: Pokok Kita, Kehidupan Kita” atau “Greening Malaysia: Our Trees, Our Life”.  

 Malaysia, yang merupakan satu daripada agenda nasional bagi perubahan iklim serta meningkatkan kualiti hidup masyarakat. Program ini juga akan memulihara kepelbagaian biologi yang merupakan khazanah negara yang tidak ternilai, meningkatkan kualiti persekitaran semula jadi dan sungai. 

Selain itu, Kempen Penanaman 100 Juta Pokok bertujuan untuk mempertahankan kekayaan alam semulajadi negara dalam semua aktiviti pembangunan sosioekonomi dan mengekalkan pengiktirafan ke atas Malaysia sebagai antara 12 buah negara megadiverse. Kempen anjuran Kementerian Tenaga dan Sumber Asli (KeTSA) ini akan dilaksanakan melalui Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia (JPSM), jabatan-jabatan perhutanan negeri, Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) dan Kerajaan Negeri dengan mensasarkan penanaman 100 juta pokok menjelang tahun 2025.   ​
Attachments