Sistem Maklumat Geografi (GIS) 

Sistem maklumat geografi (GIS) adalah sistem komputer untuk merakam, menyimpan, memeriksa, dan memaparkan data yang berkaitan dengan kedudukan pada permukaan bumi. GIS boleh menunjukkan pelbagai jenis data pada peta. Ini membolehkan pengguna untuk lebih mudah melihat, menganalisis, dan memahami corak dan hubungan. 


 

Dengan teknologi GIS, pengguna boleh membandingkan lokasi yang berbeza untuk mengetahui bagaimana ia berkaitan dengan satu sama lain. Sebagai contoh, dengan menggunakan GIS, peta yang sama boleh dimasukkan dengan maklumat lain seperti maklumat pencemaran, stesen minyak, dan laman yang sensitif kepada pencemaran, seperti tanah lembap . Seterusnya melalui peta tersebut dapat menentukan tanah lembap yang paling berisiko. 


 

GIS boleh menggunakan mana-mana maklumat yang meliputi lokasi. Lokasi boleh dinyatakan dalam pelbagai cara, seperti latitud dan longitud, alamat, atau poskod. Banyak jenis maklumat boleh dibandingkan dan dibezakan menggunakan GIS. Sistem ini boleh termasuk data mengenai orang, seperti penduduk, pendapatan, atau tahap pendidikan. Ia boleh termasuk maklumat tentang negeri itu, seperti lokasi sungai, pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan, dan pelbagai jenis tanah. Ia boleh termasuk maklumat tentang laman kilang-kilang, ladang, dan sekolah-sekolah, atau ribut longkang, jalan raya, dan talian kuasa elektrik. 


 

Data Geospatial 

Data geospatial, data GIS atau geodata mempunyai jelas maklumat kedudukan geografi termasuk di dalamnya, seperti rangkaian jalan raya dari GIS, atau imej satelit geo-dirujuk. Data geospatial mungkin termasuk data atribut yang menerangkan ciri-ciri yang terdapat dalam dataset. 


 

Terdapat dua jenis data geospatial - vektor dan raster. Data vektor menggunakan objek mudah geometri mata, garisan, dan kawasan-kawasan (poligon) untuk mewakili ciri spatial. Data raster menggunakan grid untuk mewakili maklumat geografi. Mata diwakili oleh sel-sel tunggal, garisan dengan urutan sel-sel jiran dan tempat oleh pengumpulan sel-sel perkumpulan. 


 

Maklumat Geospatial 

Maklumat geospatial, juga dikenali sebagai maklumat lokasi, maklumat yang menerangkan lokasi dan nama ciri-ciri di bawah, di atas atau di atas permukaan bumi. Pada paling mudah ini boleh bermakna maklumat topografi yang asas yang terdapat pada peta. Pada peringkat yang lebih kompleks ia boleh termasuk berkaitan lokasi set data yang berbeza digabungkan ke dalam lapisan yang menunjukkan maklumat seperti penggunaan tanah dan kepadatan penduduk. ​​